Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που απασχολούν τους παίκτες τένις είναι το πόσο τακτικά πρέπει να αλλάζουν το πλέγμα στη ρακέτα τους. Ο γενικός κάνονας συνιστά στους παίκτες να πλέκουν τη ρακέτα τους κάθε 3 μήνες το λιγότερο. Ωστόσο, υπάρχουν 5 βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο συχνά πρέπει να πλέκεται η ρακέτα, τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό μεταξύ τους, και αναλύονται παρακάτω. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε πλέγμα στη ρακέτα;
Παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα αντικατάστασης χορδών
1. Πόσες φορές την εβδομάδα παίζετε
Ένας πολύ γενικός, κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι ότι πρέπει να πλέξετε τόσες φορές το χρόνο όσες φορές παίζετε μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα, ένας αθλητής που παίζει τέσσερις φορές την εβδομάδα πρέπει να πλέξει 4 φορές το χρόνο τη ρακέτα του δηλαδή κάθε 3 μήνες όπως προαναφέραμε. Αλλά αυτός ο κανόνας είναι πολύ γενικός και δε λαμβάνει υπόψη τους υπόλοιπους παράγοντες.
2. Πόσες ώρες παίζετε τη φορά
Ένας παίκτης που παίζει 1 ή 2 ώρες παραπάνω από κάποιον που απλά παίζει 1 ώρα τη φορά, θα πρέπει προφανώς να πλέκει τη ρακέτα του πιο συχνά.
3. Το επίπεδο του παίκτη
Ένας επαγγελματίας παίκτης που προπονείται καθημερινά με υψηλή ένταση χτυπημάτων, θα πρέπει να πλέκει τις ρακέτες του πολύ πιο συχνά από, για παράδειγμα, έναν αρχάριο παίκτη που παίζει 2 φορές τη βδομάδα σε χαμηλή ένταση.
4. Ο τύπος του πλέγματος
Τα πολυεστερικά (polyester) πλέγματα είναι πολύ πιο ανθεκτικά από το φυσικό έντερο (natural gut) και τα πολυκλωνικά (multifilament) πλέγματα. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η ικανότητα του πλέγματος να διατηρεί την τάση του (% tension loss). Έτσι, ένα πλέγμα με μεγάλο ποσοστό απώλειας τάσης αναμένετε να χάσει την τάση του πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με ένα πλέγμα με χαμηλό ποσοστό και να χρειαστεί αντικατάσταση νωρίτερα.
5. Οι συνθήκες φύλαξης της ρακέτας
Το που και σε τι συνθήκες φυλάγεται η ρακέτα παίζει μεγάλο ρόλο στη “υγεία” του πλέγματος. Σε μια χώρα όπως την Ελλάδα όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές οι ρακέτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από τον ήλιο και οπωσδήποτε να αποφεύγεται η φύλαξή τους στο αυτοκίνητο. Για το λόγο αυτό πολλές σύγχρονες τσάντες έχουν ειδικές ισοθερμικές θήκες για την προστασία των χορδών των ρακετών από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο αφορά το φυσικό έντερο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς έχει την τάση να απορροφά την υγρασία με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη απώλεια τάσης άρα και τη μεγαλύτερη ανάγκη αντικατάστασης.
Πώς να κρατάνε περισσότερο καιρό οι χορδές στη ρακέτα;
Οι χορδές της ρακέτας, είναι ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη της και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να συντηρηθούν σωστά, για να μη χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να αλλάζουμε πλέγμα στη ρακέτα. Δίνοντας έμφαση στους παράγοντες παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε τις χορδές στη ρακέτα μας να κρατάνε περισσότερο. Προφανώς, δε θα θέλαμε να παίζουμε λιγότερο, αλλά μπορούμε να προσέχουμε όσο αφορά τη φύλαξη των ρακετών μας, να προτιμάμε να πλέκουμε με πολυεστερικές χορδές, και κατά την προπόνηση να μην αποκρούουμε μπάλες που δε χρειάζεται, για παράδειγμα, μπάλες που έχουν βγει out, για να μη στρεσάρουμε περαιτέρω το πλέγμα μας.