Σε κάθε άθλημα, υπάρχουν κανόνες για την εξασφάλιση της δίκαιης διεξαγωγής του παιχνιδιού, της ασφάλειας των αθλητών και της τήρησης μιας σταθερής και οργανωμένης ροής του αγώνα. Οι κανόνες αυτοί βοηθούν στην αποφυγή παρεξηγήσεων, διασφαλίζουν την ισότητα μεταξύ των παικτών και συμβάλλουν στη διατήρηση του πνεύματος του αθλητισμού. Οι κανόνες στο τένις, διαφέρουν σε κάθε αθλητική διοργάνωση και ένωση, οι βασικοί κανόνες όμως παραμένουν οι ίδιοι σε όλες τις διοργανώσεις τένις, όπως διαστάσεις γηπέδου, εξαρτήματα κλπ.
1. Γήπεδο
Το γήπεδο του τένις έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, μήκους 23,77 μ. Το πλάτος του στα μονά παιχνίδια είναι 8,23 μ. και για τα διπλά, 10,97 μ. Το γήπεδο διχάζεται στη μέση από ένα δίχτυ κρεμασμένο σε σχοινί ή μεταλλικό καλώδιο, το οποίο ονομάζετε και φιλέ, και περνάει πάνω ή είναι ενωμένο με δύο πασσάλους σε ύψος 1,07 μ. Το ύψος του φιλέ είναι 0,914 μ. στο κέντρο, όπου συγκρατείται χαμηλά από μια κορδέλα. Μία λευκή συνήθως ταινία καλύπτει το σχοινί στο πάνω μέρος του φιλέ.
2. Μόνιμα εξαρτήματα γηπέδου
Τα μόνιμα εξαρτήματα γηπέδου περιλαμβάνουν:
- Το δίχτυ (φιλέ), και την κορδέλα του
- Όλους τους πασσάλους
- Την περίφραξη του γηπέδου
- Τα καθίσματα εντός και γύρο απ’το γήπεδο
- Τον διαιτητή, τον κριτή για το φιλέ, κριτή για foot fault, linesmen και ballboys
3. Μπάλα
Οι μπάλες μπορούν να διαφέρουν από τη μια διοργάνωση στην άλλη, από το χρώμα μέχρι και την πίεση της κάθε μπάλας. Γενικά, η μπάλα πρέπει να έχει κίτρινη εξωτερική επιφάνεια. Στα σημεία που έχει ενώσεις δε θα πρέπει να υπάρχει ραφή. Πρέπει ακόμα, να έχει διάμετρο από 6,35 εκ. μέχρι το πολύ 6,67 εκ. και βάρος μεταξύ 56,7 γρ. και 58,5 γρ. Κάθε μπάλα η οποία χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την I.T.F.
Διαβάστε ακόμα: Βαθμολογία στο τένις: Πως λειτουργεί και πως μετράμε στο τένις