Βαθμολογία και Σκορ τένις

Το τένις είναι ένα ενδιαφέρον, συναρπαστικό άθλημα γεμάτο ένταση και δράση. Για να μπορέσουμε όμως να απολαύσουμε αυτό το άθλημα πρέπει να ξέρουμε πως λειτουργεί το σύστημα βαθμολογίας. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στο σύστημα βαθμολογίας και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτό. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τους κανόνες και τα βασικά στοιχεία όσο αφορά τη βαθμολογία στο τένις με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο, για να γίνει αντιληπτός από προχωρημένους άλλα και αρχάριους παίκτες.

Πως μετράμε το σκορ στο τένις

Κάθε αγώνας τένις ξεκινά με 0-0 games και 0-0 set. Όπως και στο πάντελ, η μέτρηση των πόντων γίνεται με την ακολουθία 0, 15, 30, 40, Game όπου δηλώνει την επίτευξη κανενός, ενός, δύο, τριών πόντων, και ενός game. Ο πρωτος που θα φτασει τα 6 νικηφορα game κατακταει αυτοματος 1 σετ. Ανάλογα με το τουρνουά, ο αγώνας μπορεί να παιχτεί σε μορφή best-of-three σετ (πιο συχνά), δηλαδή όποιος πάρει τα 2 από τα 3 σετ, ή best-of-five σετ (σε Grand Slam Ανδρών), δηλαδή όποιος πάρει 3 από τα 5 σετ.

Τι σημαίνει το “Love” στο τένις

Η λέξη “love” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ετυμολογία του τένις στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ιστορία του τένις ξεκινάει στη Γαλλία και στα γαλλικά το “love” μοιάζει με το “l’œuf” που σημαίνει αυγό. Όταν το άθλημα εισήχθη στην Αγγλία, αποφασιστικέ να μην αλλάξει το αρχικό όνομα γιατί πίστευαν ότι όντος το 0 μοιάζει με ένα αυγό.

Υπάρχει όμως άλλη μια θεωρία για τη χρήση του “love” στο τένις. Πιστεύεται ότι πριν από 200-300 χρόνια οι άνθρωποι απολάμβαναν τόσο πολύ το τένις που ήταν χαρούμενοι μόνο και μόνο που έπαιζαν, ακόμα και αν έχαναν. Έτσι, έλεγαν ότι έπαιζαν “for the LOVE of the game”.

Τι σημαίνει Deuce στο τένις

Αν η βαθμολογία σε έναν αγώνα τένις φτάσει σε σημείο να είναι 40-40 ή όπως λέμε και αλλιώς 40 όλα, τότε, εκεί λέμε ότι υπάρχει deuce ή ισοπαλία. Από εκεί και πέρα, κάθε αθλητής πρέπει να κερδίσει 2 συνεχόμενους πόντους για να ολοκληρώσει το game.

Τι σημαίνει το Advantage (Ad) στο τένις

Ο πρώτος πόντος που κερδίζεται μετά το 40-40 ονομάζεται advantage ή πλεονέκτημα. Αν ο παίκτης που κέρδισε τον πρώτο πόντο κερδίσει και τον δεύτερο, παίρνει το game. Διαφορετικά, το σκορ επιστρέφει στο “deuce” και το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει έως ότου ένας από τους δύο αθλητές κερδίσει δύο βαθμούς στη σειρά.

Τι είναι το Tie-Break (τάι μπρέικ) στο τένις

Για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου, τα τάι μπρέικ είναι σαν τη διαδικασία των πέναλτι. Το τάι μπρέικ είναι συχνά το πιο έντονο και συναρπαστικό μέρος του αγώνα. Όταν τα games είναι 6-6 τότε παίζεται ένα tie break για να βγει ο νικητής του σετ. Εδώ οι πόντοι μετρώνται με τον πραγματικό τους αριθμό (1->2->3->4->5->6->7-…), όχι όπως στα games (15->30->40-). Όπως ίσως έχετε δει, το τάι μπρέικ τελειώνει όταν ένας από τους δύο αθλητές κερδίσει 7 πόντους, με δύο πόντους διάφορα από τον αντίπαλο.

Πότε αλλάζουμε πλευρά και πότε καθόμαστε

Οι παίκτες αλλάζουν πλευρά μετά από κάθε μονό game, όπως στο πρώτο, το τρίτο και το πέμπτο game, βασικά εάν ένα game μόλις τελείωσε και το σύνολο των games είναι μονός αριθμός, τότε οι παίκτες αλλάζουν πλευρά. Όταν πρόκειται για το τυπικό tie-break, οι παίκτες αλλάζουν πλευρές κάθε φορά που το σύνολο των πόντων που παίζονται είναι πολλαπλάσιο του έξι (άρα έξι, δώδεκα, δεκαοκτώ κ.λπ.).

Κατά τη διάρκεια της αλλαγής, οι παίκτες επιτρέπεται να καθίσουν στους πάγκους τους και να κάνουν ένα διάλειμμα 90 δευτερολέπτων, εκτός από την πρώτη αλλαγή κάθε σετ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός σετ, αυτός ο χρόνος παρατείνεται σε 3 λεπτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *